Ta hand om ett dödsbo

När en person dör övergår alla tillgångar och skulder som personen hade till ett dödsbo. Här hittar du grundläggande information om dödsbon och om hur du gör med kontakten med banker och försäkringsbolag, frågor som vi är specialiserade på.

Mer omfattande information om dödsbon kan du bland annat hitta hos Skatteverket och i Efterlevandeguiden. Behöver du hjälp med att ta hand om ett dödsbo eller har frågor som gäller bouppteckningar och arvskiften med mera kan du behöva kontakta en jurist som arbetar med arvsfrågor.

Lyssna på Bank- och finanspodden om dödsbon - centrala begrepp och kontakten med banken.

Att tänka på

  • Banken stoppar inte stående överföringar eller autogiron.
  • Vill du veta om den avlidne var kund i en bank får du skicka en så kallad engagemangsförfrågan.
  • Vissa banker tillåter kanske inga transaktioner innan bouppteckningen är klar.

Dödsbodelägarna ska sköta dödsboet gemensamt

De efterlevande som tar hand om dödsboet kallas dödsbodelägare. Dödsbodelägarna sköter dödsboet gemensamt. Det betyder att de behöver vara överens om vad som ska göras, till exempel betala räkningar, avsluta autogiron, avsluta ett konto eller sälja värdepapper.

Det kan vara praktiskt att en av dödsbodelägarna representerar dödsboet, till exempel vid kontakter med banken, men då måste han eller hon ha fått en fullmakt från alla övriga dödsbodelägare. Exempel på fullmakter finns hos Efterlevandeguiden. Flera banker har också fullmaktsmallar.

Dödsfallsintyg visar vem som är behörig att företräda dödsboet

Direkt efter ett dödsfall är det inte säkert att man vet exakt vilka som är dödsbodelägare, det blir fastställt först vid bouppteckningen. Den första tiden måste någon i alla fall tillfälligt ta hand om och vårda den avlidnes egendom.

Efter ett dödsfall
Dödsfallsintyg och bouppteckning som legitimation
Vilka är dödsbodelägare?
Den avlidnes skulder
Vanliga räkningar kan ofta betalas
Nya skulder
Bouppteckning
Dödsboanmälan
Bodelning före arvskifte
Arvskiftet - avsluta dödsboet
Ensam dödsbodelägare

Vanliga frågor

Kan jag ta över ett gemensamt lån?

Ja, det är möjligt i vissa fall. Kontakta er långivare för ett rådgivande samtal för att hitta en lösning som passar er. Har den av er som till exempel vill bo kvar i er bostad möjlighet att stå för hela bolånet, godtar banken det i de flesta fall och skriver då om skuldebrevet för bolånet. Banken gör en individuell bedömning i varje enskilt fall och är vanligtvis samarbetsvilliga och lösningsorienterade i dessa situationer.