En hemförsäkring är ett grundläggande försäkringsskydd som alla behöver. Den är inte bara ett skydd för saker utan kan ge ersättning för många viktiga situationer i livet, till exempel om du skulle bli skadeståndsskyldig eller behöva ett juridiskt ombud. Du som bor i ett tillfälligt boende har sällan eller aldrig någon hemförsäkring automatiskt och vi rekommenderar att du så fort som möjligt kontaktar ett försäkringsbolag och skaffar en hemförsäkring.
Nästan alla i Sverige har en hemförsäkring. Det beror på att den försäkringen inte bara kan ge ersättning om dina saker blir stulna eller skadade, utan också för många andra situationer. Alla hemförsäkringar innehåller:
- Egendomsskydd
Ger ersättning för dina saker till exempel vid brand eller stöld.
- Reseskydd (gäller i 45 dagar eller hos vissa bolag i 60 dagar).
Ersätter bland annat kostnader för sjukvård utomlands och ambulansflyg till Sverige som annars kan kosta dig hundratusentals kronor.
- Ansvarsskydd (vid skadeståndskrav)
Kan betala skadestånd som du krävs på om du anses ha varit vårdslös (oaktsam).
- Rättsskydd (juridiskt ombud)
Kan ersätta dina kostnader för ett juridiskt ombud (advokat) vid en tvist.
- Överfallsskydd
Kan ge ersättning om du till exempel blir misshandlad.
Försäkringsbolagen har olika villkor för vilka som kan ingå i en hemförsäkring. Det får betydelse för till exempel ensamkommande flyktingbarn, andra asylsökande och alla som inte hunnit få svenskt personnummer.
Alla som inte hunnit få svenskt personnummer
Flera försäkringsbolag kräver att den som ska ingå i någon annans hemförsäkring måste vara folkbokförd på adressen. För att kunna bli folkbokförd måste du först ha fått ett personnummer och den som inte har fått något personnummer kan alltså inte uppfylla kravet. Det kan dock räcka med ett så kallat samordningsnummer.
Ska du däremot teckna en egen försäkring, som bara gäller dig själv, kan det gå bra utan personnummer.
Du kan själv kontrollera vad olika bolag kräver genom att jämföra hemförsäkringar. Det står under rubriken Vem som omfattas och försäkringsgivare.
Ensamkommande barn i värdfamilj
Om du till exempel är värdfamilj åt ett ensamkommande flyktingbarn kan han eller hon inte automatiskt ingå i din hemförsäkring. Ett ensamkommande flyktingbarn i en värdfamilj måste i så fall teckna en egen hemförsäkring.
Asylsökande med ett eget boende
Du som är nyanländ och behöver skaffa en egen, privat hemförsäkring kan däremot göra det själv utan att ha fått ett svenskt personnummer, eftersom du då är försäkringstagaren och det inte finns något krav på folkbokföring för försäkringstagare. Däremot är det inte säkert att de du vill ska vara medförsäkrade, dvs ska ingå i försäkringen, får göra det när de saknar personnummer. Konsekvensen av det här kan till exempel bli att en flerbarnsfamilj behöver teckna en hemförsäkring för varje familjemedlem.
Vart vänder du dig?
Flera försäkringsbolag har redan ändrat sina villkor för att anpassa dem till de förutsättningar som gäller dig som kommer till Sverige, väntar på besked om att få stanna och inte har fått ett personnummer.
Men bolagen har olika villkor och det kan därför skilja sig åt mellan bolagen hur försäkringen gäller. Ta därför alltid kontakt med försäkringsbolaget personligen och kontrollera hur hemförsäkringen gäller för dem som ännu inte har fått ett personnummer.
Var noga med att berätta vilka som bor på adressen och om de har personnummer eller inte. Ibland måste namnen på alla som bor på adressen stå i försäkringsbrevet. Det är viktigt att försäkringsbolaget har rätt uppgifter så att du får det skydd du vill ha.
Om du har funderingar kring vilket försäkringsbolag du ska välja, kan du kontakta oss.