Spara till barn och barnbarn

Många föräldrar, far- och morföräldrar och andra sparar till barn. De vanligaste sparformerna är sparkonton och fonder. Vi berättar vad du ska tänka på när du sparar till barn. 

Om du väljer att börja spara till ditt barn eller ditt barnbarn så finns det några saker att ta ställning till. Det första är i vems namn du tänker öppna sparandet.

Lyssna på Bank- och finanspodden om att spara till barn.

Väljer du att spara i ditt eget namn så behåller du kontrollen och bestämmer själv när barnet ska få tillgång till pengarna. Om du väljer att spara i barnets namn så räknas pengarna på barnets konto som en fullbordad gåva. Det betyder dessutom att barnet kommer att få tillgång till pengarna när det fyller 18 år.

Att tänka på

Barn är omyndiga

Alla, oavsett ålder, kan äga tillgångar. Men barn under 18 år är omyndiga och har begränsad rättshandlingsförmåga. Att inte ha rättshandlingsförmåga betyder att man inte får ta hand om eller bestämma över sin egendom och inte heller kan åta sig olika förpliktelser.

Den som är under 18 år är omyndig och har bara begränsad möjlighet att ingå avtal, ta emot gåvor eller ta hand om sina tillgångar. Ett barn kan därför till exempel inte köpa en bil, få kredit eller ge bort sin egendom. Barn kan få ta emot en gåva, men bara om de kan förstå innebörden av gåvan. Däremot kan barn aldrig ta emot fast egendom utan samtycke från överförmyndaren.

Regler om omyndiga och om förmyndare och andra ställföreträdare finns i föräldrabalken.

Omyndiga och avtal

Utgångspunkten är att ett barn inte kan ingå några avtal på egen hand. Om någon ändå ingår ett avtal med ett barn är avtalet ogiltigt - såvida inte föräldrarna samtycker till avtalet. Ett annat undantag är att barn från 16 års ålder får disponera egna arbetsinkomster. Dessutom kan en 16-åring som har eget hushåll ingå avtal för sitt hushåll.

Det krävs samtycke från förmyndaren
Eget hushåll och 16-årsgränsen